kálium-műtrágyák

60%-os kálisó (káli, vöröskáli, KCl)

CAS Nr: 7447-40-7 3

Sötétpiros (belorusz) vagy fakó(orosz, spanyol, angol)  fehér (német)szemcsézett és osztályozott műtrágya. A kálisó az egyetlen  bányászati termék, az öszes nitrogén és foszfortartalmú műtrágya mesterséges, vegyi termék. Lelőhelyei Európában  Németországban Kassel-környéke, és az Ural-vidéke, Anglia, Spanyolország, Franciaország.

Hatóanyag:                                                                                                                                                                     60%-os Kálisó, Belorusszia

Kálium-klorid (KCl-tartalom kb. 90%-os) K2O –tartalom 60%.                                                     

Hatásmechanizmus:

A kálium befolyásolja a termés minőségét, eltarthatóságát, a gombabetegségekkel és a faggyal szembeni ellenálló képességét, és nem utolsósorban a növények vízháztartásának szabályozásán keresztül annak szárazságtűrését. Szabályozza a nitrogén (N), valamint a foszfor (P) beépülésének folyamatát. Elősegíti az energiagazdag foszfátok beépülését és harmonikus ellátottság esetén fokozza a növény fotoszintetikus aktivitását. A növények a káliumot kálium-ionok formájában veszik fel a talajból. A növények kálium ellátása szempontjából a talajoldat K-tartalma mérvadó, melynek mértékét a talaj kicserélhető K-tartalma határozza meg.
Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy a kötött agyagos talajoknál, azok agyagásványain a K-lekötődés miatt a kálium pótlására nagyobb hangsúlyt kell fektetni, mint a homoktalajok esetében.

Felhasználási lehetőségek:

1 kg K2O hatóanyag kalkulátor: tonna ár / 600 = 1 kg K2O hatóanyag ára.

Technikai specifikációMegjelenés: vörös szemcsék, nem higroszkópos, ömlesztve tárolható.

K2O-tartalom: 60-62% között
Nedvesség: max 1%

Mérettartomány: 1-5 mm min. 90%
ebből 1 mm alatt max 5%
5 mm felett max 5%

Forgalmazott kiszerelés és gyártók:

50, 500,- és 1000 kg-os big-bag-zsákban , valamint elsősorban ömlesztve
Ural-vidéki bányákból (Oroszország és Fehéroroszország)

TárolásÖmlesztve száraz fedett, hűvös helyen eltartható. Hosszabb távon is tárolható ömlesztve.. Nem higroszkópos.